boomhoroscoop

de Keltische boomkalender

boomcirkel

 

De Kelten verdeelden het jaar in 39 perioden. Deze perioden werden geregeerd door 21 verschillende bomen, die overeenkomen met 21 menstypen. De meeste bomen regeerden zowel over een periode in het voorjaar als in het najaar. Er waren echter vijf uitzonderingen: de populier kwam drie voor op de kalender en er zijn vier heilige bomen: de eik, de berk, de olijfboom en de beuk. Deze laatste bomen regeerden slechts over één dag, die volgens de Kelten de overgangen van de seizoenen aangaf. 


Jouw geboortedatum bepaalt welke boom je levensboom is. Deze boom brengt je niet alleen geluk, maar geeft ook inzicht in je persoonlijkheid, gedrag en levensloop. Voor de duidelijkheid: de boomhoroscoop geeft geen sluitend beeld van iemands karakter, maar geeft soms een verrassend goede schets. Veel plezier.

Wil je uitgebreide informatie over jouw persoonlijke geboorteboom, dan is het boek De boomhoroscoop van Esmée van Doorn, René M.M. Boumans en Jan J. Huiberts perfect leesvoer voor jou (ISBN 90-389-1250-1; 19, 50 euro).

 

kijk wat jouw geboorteboom is

Berk

Zoek in onderstaand schema je geboortedatum op en bekijk welke boom daar volgens de Keltische astrologie bijhoort. In het alfabetische bomenoverzicht vind je nadere gegevens over jouw persoonlijke boom.

2 januari tot en met 11 januari - Spar
12 januari tot en met 24 januari – Iep (Olm)
25 januari tot en met 3 februari - Cipres

4 februari tot en met 8 februari - Populier
9 februari tot en met 18 februari - Cederboom
19 februari tot en met 28 februari - Den

1 maart tot en met 10 maart – Wilg (Schietwilg)
11 maart tot en met 20 maart - Lindeboom
21 maart - Eikenboom
22 maart tot en met 31 maart - Hazelaar

1 april tot en met 10 april - Lijsterbes
11 april tot en met 20 april - Esdoorn
21 april tot en met 30 april - (Wal)notenboom1 mei tot en met 14 mei - Populier
15 mei tot en met 24 mei - Kastanjeboom
25 mei tot en met 3 juni - Es

4 juni tot en met 13 juni - Haagbeuk
14 juni tot en met 23 juni - Vijgenboom
24 juni - Berk
25 juni tot en met 4 juli - Appelboom

5 juli tot en met 14 juli - Spar
15 juli tot en met 25 juli – Iep (Olm)
26 juli tot en met 4 augustus - Cipres

5 augustus tot en met 13 augustus - Populier
14 augustus tot en met 23 augustus – Ceder
24 augustus tot en met 2 september - Den

3 september tot en met 12 september – Wilg (Schietwilg)
13 september tot en met 22 september - Lindeboom
23 september - Olijfboom
24 september tot en met 3 oktober - Hazelaar

4 oktober tot en met 13 oktober - Lijsterbes
14 oktober tot en met 23 oktober - Esdoorn
24 oktober tot en met 11 november - (Wal)notenboom

12 november tot en met 21 november - Kastanjeboom
22 november tot en met 1 december - Es

2 december tot en met 11 december - Haagbeuk
12 december tot en met 21 december - Vijgenboom
22 december - Beukenboom
23 december tot en met 1 januari - Appelboom

 

de bomen en hun betekenis in trefwoorden: van Appelboom tot Eik

Appelboom

 

APPELBOOM (De Liefde)
Tengere bouw, veel charme, aantrekkingskracht, aangenaam aura, flirterig, avontuurlijk, gevoelig, altijd verliefd, wil liefhebben en liefgehad worden, trouw en een tedere partner, erg gul, wetenschappelijke talenten, leeft voor vandaag, een zorgeloze filosoof met fantasie.

BERK (De Inspiratie)
Levendig, aantrekkelijk, elegant, vriendelijk, bescheiden, houdt niet van extremen, verafschuwt vulgariteit, houdt van leven in de natuur en stilte, niet erg gepassioneerd, fantasievol, beetje ambitieus, creëert een serene en tevreden atmosfeer.

BEUKENBOOM (De Creativiteit)
Heeft een goede smaak, is bezorgd over zijn/haar uiterlijk, materialistisch, goede organisatie van leven en carrière, economisch, goede leider, neemt geen onnodige risico's, redelijk, uitstekende levenspartner, dol op fit blijven (diëten, sporten, etc.).

CEDER (Het Zelfvertrouwen)
Zeldzame schoonheid, weet zich aan te passen, houdt van luxe, goede gezondheid, absoluut niet verlegen, heeft de neiging om neer te kijken op anderen, zelfbewust, vastberaden, ongeduldig, houdt ervan om indruk te maken op anderen, multi-getalenteerd, vlijtig, bezit een gezond optimisme, wacht op die ene ware liefde, is in staat om snelle besluiten te nemen.

CIPRES (De Trouw)
Sterk, gespierd, plooibaar, neemt wat het leven te bieden heeft, tevreden, optimistisch, verlangt naar geld en waardering, haat eenzaamheid, gepassioneerde minnaar/minnares die niet snel tevreden is, trouw, heetgebakerd, weerbarstig, schoolmeesterachtig, zorgeloos.

DEN /PIJNBOOM (De Speciale)
Houdt van aangenaam gezelschap, erg robuust, weet hoe hij het leven comfortabel moet maken, erg actief, natuurlijk, goed gezelschap, maar zelden vriendelijk, wordt snel verliefd maar de vlam dooft snel, geeft snel op, alles valt tegen tot hij zijn ideaal heeft gevonden; betrouwbaar, praktisch.

EIK (De Moedige)
Robuust karakter, dapper, sterk, meedogenloos, onafhankelijk, verstandig, houdt niet van veranderingen , houdt zijn voeten stevig op de grond, een actief persoon.

 

de bomen en hun betekenis in trefwoorden: van Es tot Lijsterbes

Lijsterbes

 ES (De Ambitie)
Buitengewoon aantrekkelijk, levendig, impulsief, veeleisend, houdt niet
van kritiek, ambitieus, intelligent, getalenteerd, houdt ervan om het lot te tarten, kan egoïstisch zijn, erg betrouwbaar, trouw en liefhebber van voorzichtigheid, het brein regeert soms over het hart, maar hij/zij neemt het partnerschap erg serieus.

ESDOORN (Onafhankelijkheid van Geest)
Geen gewoon persoon, vol met fantasie en originaliteit, verlegen en gereserveerd, ambitieus, trots, zelfverzekerd, hongerig voor nieuwe ervaringen, soms nerveus, heeft veel complexiteiten, goed geheugen, leert makkelijk, gecompliceerd liefdesleven, wil graag indruk maken.HAAGBEUK (De Goede Smaak)
Van koele schoonheid, let op zijn uiterlijk en conditie, goede smaak, is niet egoïstisch, maakt het leven zo comfortabel mogelijk, leidt een redelijk en gedisciplineerd leven, zoekt vriendelijkheid en erkenning in een emotionele partner, droomt van ongewone minnaars, is zelden gelukkig met zijn gevoelens, wantrouwt de meeste mensen, is nooit zeker van zijn  beslissingen, erg nauwgezet.

HAZELAAR (De Buitengewone)
Charmant, niet veeleisend, erg begripvol, weet hoe hij/zij indruk moet maken, actieve strijder voor sociale zaak, populair, stemmig, wispelturige minnaar, eerlijk, tolerante partner, nauwgezet gevoel voor oordeel.

IEP/OLM (De Grootmoedigheid)
Plezierige vorm, smaakvolle kleding, bescheiden eisen, heeft de neiging om fouten niet te vergeven, opgewekt, houdt ervan om te leiden maar niet om te gehoorzamen, eerlijke en trouwe partner, houdt ervan om beslissingen te maken voor anderen, grootmoedig, gul, goed gevoel voor humor, praktisch.

KASTANJEBOOM (De Eerlijkheid)
Van ongewone schoonheid, wil geen indruk op andere maken, goed ontwikkeld gevoel voor rechtvaardigheid, levendig, geïnteresseerd, een geboren diplomaat, maar raakt makkelijk geïrriteerd en wordt snel gevoelig in gezelschap - vaak door een gebrek aan zelfvertrouwen, gedraagt zich soms superieur, voelt zich niet begrepen, heeft maar één liefde in zijn/ haar leven, heeft moeite met het vinden van een partner.

LIJSTERBES (De Gevoeligheid)
Vol met charme, opgewekt, niet egoïstisch, houdt ervan om aandacht te trekken, houdt van het leven, beweging, rusteloosheid, is zowel onafhankelijk als afhankelijk, goede smaak, artistiek, gepassioneerd, emotioneel, goed gezelschap, vergeeft niet.

 

de bomen en hun betekenis in trefwoorden: van Lindeboom tot Wilg

Olijfboom

 

LINDEBOOM (De Twijfel)
Accepteert wat het leven geeft in een bedaarde wijze, haat vechten en stress, heeft een hekel aan luiheid en ledigheid, zacht en bedaard, maakt offers voor vrienden, veel talenten maar niet vasthoudend genoeg om ze tot ontplooiing te brengen, vaak jengelend en klagerig, erg jaloers  maar trouw.

OLIJFBOOM (De Wijsheid)
Houdt van de zon, warmte en vriendelijke gevoelens, redelijk, evenwichtig, ontwijkt agressie en geweld, tolerant, opgewekt, kalm, goed ontwikkeld gevoel voor rechtvaardigheid, gevoelig, meevoelend, vrij van jaloezie, houdt van lezen en het gezelschap van wereldse mensen.

POPULIER (De Onzekerheid)
Ziet er erg decoratief uit, niet erg zelfverzekerd, alleen dapper als het nodig is, heeft welwillendheid en een plezierige omgeving nodig, erg kieskeurig, vaak eenzaam, grote vijandigheid, artistieke aard, kan goed organiseren, neigt naar filosofie, betrouwbaar in elke situatie, neemt het partnerschap serieus.

SPAR (De Mysterieuze)
Buitengewone smaak, waardigheid, gekunsteld, houdt van alles dat mooi is, humeurig, koppig, neigt naar egoïsme maar houdt van degenen die hem na staan, nogal bescheiden, erg ambitieus, getalenteerd, vlijtig, ontevreden minnaar, heeft veel vrienden, veel vijanden, erg betrouwbaar.VIJGENBOOM (De Gevoeligheid)
Erg sterk, eigenzinnig, onafhankelijk, laat geen tegenstrijdigheden toe in argumenten, houdt van het leven, zijn familie, kinderen en dieren, een beetje een sociale vlinder, goed gevoel voor humor, houdt van ledigheid en luiheid, is praktisch van aard en intelligent.

WALNOTENBOOM (De Passie)
Meedogenloos, vreemd en vol met contrasten, vaak egoïstisch, agressief, nobel, brede horizon, onverwachte reacties, spontaan, ongelimiteerde ambitie, niet flexibel, moeilijke en ongewone partner, niet altijd geliefd maar vaak bewonderd, ingenieuze strateeg, erg jaloers en gepassioneerd, sluit geen compromissen.

WILG/SCHIETWILG (De Melancholie)
Mooi, maar vol met melancholie, aantrekkelijk, erg meevoelend, houdt van alles wat mooi en smaakvol is, houdt van reizen, een dromer, rusteloos, wispelturig, eerlijk, kan beïnvloed worden maar is niet makkelijk om mee te leven, veeleisend, goede intuïtie, lijdt in de liefde maar vindt soms een verankerende partner.

 

 De wensput PENDEL Lottomaat Gelukskaarsje 

de Keltische boomkalender   Who is Dolly !